5 tips bij het opvoeden van een puppy - Boomy
Word verdeler

5 tips bij het opvoeden van een puppy

Een puppy opvoeden kan soms een hele uitdaging zijn. Wanneer begin je best met ze te trainen? Hoe kan een bench hiertoe bijdragen? Waarom is socialiseren zo belangrijk? Lees zeker verder!

Socialiseren

Je puppy op een correcte manier socialiseren is key. Door je pup van kleins af aan kennis te laten maken met de buitenwereld (wandelaars, fietsers, auto’s, andere mensen en andere honden,…) verklein je de kans dat hij later bang gaat zijn van alles wat vreemd is. Die angst kan zich uiten in ongewenst gedrag zoals blijven blaffen, huilen, vechten of willen weglopen. Het is belangrijk voor het welzijn van je hond om voldoende tijd te steken in het socialiseren.

Wees steeds positief

Een positieve mindset gaat je enorm helpen bij het trainen van je pup. Focus op het belonen van goed gedrag, in plaats van slecht gedrag te bestraffen. Op die manier gaat je pup na enige tijd de link leggen tussen goed gedrag en lekkere beloningen (zoals een lekkere Boomy snack). Bij slecht gedrag straf je je hond niet onnodig hard, je zegt duidelijk dat hij dit niet mag en daarna negeer je hem tot hij terug rustig is of weer luistert.

Zindelijkheid

Zindelijkheid en puppy’s zijn twee dingen die met elkaar verbonden zijn. Het zindelijk krijgen van je puppy kan een lastig proces zijn en kan soms even duren. Let erop dat je jouw kleine pup eten geeft op vaste tijdstippen en laat hem daarna even uit. Ook na een dutje en een leuke speelpartij zet je hem best buiten. Heeft je puppy een ongelukje gehad? Denk eraan, kwaad worden, roepen of zijn gezicht erin duwen gaat niet helpen. Je kleine vriend zal niet weten wat er gebeurt. Beloon hem daarom liever met een Boomy snack als hij flink buiten zijn behoefte heeft gedaan.

Benchtraining

Het is belangrijk dat je je kleine kameraad gewend maakt aan de bench. Het is de bedoeling dat je puppy zijn bench zal associëren met een warme, goede en veilige plek waar hij steeds naartoe kan gaan. Het is zeker niet de bedoeling dat een bench gebruikt wordt om te straffen!

Een bench is in het begin best niet te groot. Allereerst heeft je pup vooral nood aan veiligheid, warmte en geborgenheid net zoals een baby eigenlijk. Wanneer je je puppy alleen laat in een te grote bench, kan hij gaan piepen of blaffen. Daarom kan je je bench best eerst verkleinen en naarmate je pup groeit, weer vergroten. De tweede reden heeft te maken met de zindelijkheidstraining. Normaal gezien doet een puppy niet graag zijn behoefte op zijn eigen slaapplek. Wanneer de bench echter te groot is, kan hij in de ene hoek van de bench slapen en in de andere hoek plassen, waardoor zijn slaapplek wel schoon blijft maar hij toch nog in zijn bench plast.

Een bench is ook nog handig wanneer je puppy begint met het wisselen van zijn melkgebit. Dit is vanaf ongeveer drie maanden en dit kan duren totdat hij zeven maanden oud is. Tijdens deze fase is het mogelijk dat je pup meer bijt dan normaal. Dan zijn je schoenen, kledij of meubels niet altijd veilig en komt een bench goed van pas.

Als je met benchtraining wil starten doe je dit steeds in kleine stapjes volgens een bepaald schema.

Puppytandjes

Puppy’s hebben scherpe tandjes en hun tanden zullen alleen maar scherper en sterker worden. Daarom is het verstandig om je puppy te leren dat hij niet mag doorbijten tijdens het spelen. Dit kan in de toekomst het verschil maken tussen een spelende knabbel en een serieuze beet.
Wanneer je aan het spelen bent met je kameraadje en hij bijt of knabbelt zachtjes is dit geen probleem, en is hij gewoon leuk aan het spelen. Begint hij door te bijten en doet het pijn? Stop dan meteen met spelen en negeer hem. Je kunt ook een hoge pieptoon laten klinken en daarna stoppen met spelen. Zo zal je puppy na verloop van tijd weten dat hij dan voorzichtig moet zijn.

Maar vergeet vooral niet te genieten van deze leuke puppytijd!